torstai 9. lokakuuta 2014

Basics of lightning and recording and editing sound

Koulusta ja opiskelustani media-alalla


Pienissä 3-5 hengen ryhmissä – päivästä riippuen – teimme kolme erilaista valaisuharjoitusta, jotka kuvasimme videolle Panasonicin P2-tuotantokameralla. Dokumentoimme myös työvaiheet valokuvaamalla ja piirsimme lopputuloksen valaistuksesta pohjapiirrokset.

Päivä 1: Haastattelu neuvottelutilassa.
Haasteena oli valaista erikseen päivä ja ilta, hahmon sekä istuen että seisten, ja luoda toimiston seinälle varjoja tai kuvioita. Käytössämme oli kaksi Philips Selecon-led-paneelia sekä MicroPro- ja Mini Plus -led-valaisimet. Meillä oli myös käytettävissä erilaisia kalvoja ja harsoja valon pehmentämiseksi ja värin muuttamiseksi. Haastetta lisäsi myös rekvisiitaksi otettujen silmälasien heijastus.
Käytävän kattovaloista ja toimiston ulkopuolelle sijoitetusta Seleconista saimme varjoja toimiston seinälle, toinen Selecon toimii sivuvalona. Valon lämpötilaa ja voimakkuutta säätämällä ja sälekaihtimia kääntämällä sai helposti muutettua hetken päivästä illaksi. Päiväkuvassa statiiville sijoitettu Mini Plus siirrettiin pöydälle oranssilla kalvolla varustettuna ja hiusvalona toimiva MicroPro tietokoneen yläpuolelle pöytävalaisimeksi.

   
   
  

Päivä 2: Talk Show tv-studiossa
Haasteena oli luoda kolmiulotteinen ja mahdollisimman varjoton tila. Käytössämme oli tv-studion trussin 11 Arri-lamppua ja 4 TheLight-valaisinta. Opettelimme käyttämään valopöytää, josta lamppujen värilämpötilaa ja voimakkuutta säädettiin.

   
   

Päivä 3: Catwalk videovarastossa

Haasteena oli valaista catwalk niin, että hyllyt ja tavarat seinillä katoaisivat. Käytössämme oli Arri 300-, 650- ja 1000- halogeenivalaisimia, kolme Dedo Light -halogeenivalaisinta, led-jouluvalot sekä himmenninkeskus. Kokeilimme monenlaisia vaihtoehtoja, mutta lopulta ratkaisuksi muodostui hyvin vähäisen valon käyttäminen. Lopputuloksessa on kaksi Arri 300 -halogeenilamppua kohti kameraa, kameran alla Arri 650 -lamppu kuvaussuuntaan, yksi dedo-valo valaisemaan kasvoja ja jouluvalot lattialla kehystämällä tilaa, jossa kävellään.

   
   

Kuvat ©Patric Harald
Seuraavalla viikolla opettelimme käyttämään kahta erilaista kenttätallenninta, Zoom H1 ja Sound Devices 744T, ja jälkimmäisen kanssa käytimme puomimikkiä.

Loppuviikosta teimme radiomainokset rattijuopumuksesta käyttäen itse äänittämiämme ääniä ja sloganeja ja koulun äänikirjastosta löytyvää materiaalia. Käytimme Pro Tools -ohjelmaa. Melko yksinkertainen ennen kuin alkaa kikkailla. Vähäinen äänen hiljentäminen tai voimistaminen onnistuu helposti ja ääniraidalle voi tehdä faden joko crossfadella tai key framella. Key framet toimivat samalla tavalla kuin Adobe Premiere -editointiohjelmassa.
Kannattaa sijoittaa eri trackeille erikseen puheet, taustaäänet, tehosteet jne. Ja kun haluaa tehdä projektista lopullisen MP3-tiedoston, täytyy muistaa oikeat asetukset.

Kun valmiita mainoksia kuunneltiin, tuli selväksi, miten äärimmäisen tärkeää olisi kuunnella myös kaiuttimista eikä vain kuulokkeista projektin aikana, koska ääni kuuluu eri tavalla riippuen, minkälaisilla laitteilla sitä kuunnellaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti