lauantai 7. helmikuuta 2015

Very detail-ish knowledge

Koulusta ja opiskelustani media-alalla


Haluan jakaa tällasen tiedonjyväsen, jonka olen oppinut. Musta on niin outoa, että osaan jotain näinkin teknistä, joten halusin jakaa sen tänne.

Ensinnäkin, osaan nyt korjata rikkinäisen mikrofonivälijohdon (kansankielellä XLR-piuhan) kolvilla:
Kuoritaan pois liittimen suojat, ja paljastetaan langat. Kolvilla juotetaan johdon sisällä kulkevat kuparilangat sekä punainen ja sininen johto poikki. Kuoritaan johtoa n. 3cm. Erotellaan sininen ja punainen johto ja kuparilangat, leikataan puuvillalangat pois. Juotetaan tinalla johdonpäät ja kuparilangat kiinni ehjään liittimeen, kasataan liitin ja ”puetaan”.
1. Kuparilangat, maadoitus / 2. Punainen, positiivinen, hot / 3. Sininen, negatiivinen, cold



Seuraavana tehtävä, jossa oli väittämiä, jotka meidän oli osoitettava todeksi tai vääräksi. Vastaus on heti kysymyksen perässä.

– Värikuva vaatii aina 3-4 kertaa enemmän kaistaa kuin vastaava mustavalkokuva. EI.

Aluksi, kun kuvaan lisättiin värit, tarvittiin enemmän kaistaa, koska jokainen kolmesta pääväristä (punainen, sininen ja vihreä) vaativat oman kaistan. Kuitenkin tekniikan kehittyessä opittiin säästämään, ei laitettu värejä jokaiselle pikselille. Se ei vaikuta katselukokemukseen, koska ihmissilmä erottaa kirkkausinformaation suuremmalla tarkkuudella väri-informaatioon nähden. Mutta tekniikka mahdollisti kaistojen säästön, sillä nyt voitiin sijoittaa mustavalkoinen informaatio Y yhdelle kaistalle ja väri-informaatio UV toiselle kaistalle, ja samat värit voitiin toistaa kahdella tai neljällä naapuripikselillä.


– Desibeli (db) on fysikaalisen suureen mittayksikkö. EI.

Desibeli on kahden tason, esim. jännite- ja teho-tason vertailuyksikkö. Sillä mitataan äänen dynamiikkaa. Käytössä olevien bittien määrä sanelee dynamiikan ja signaali/kohina -suhteen. Äänen fysikaalisia perusominaisuuksia ovat äänen taajuus, äänenpaine ja äänen ajalliset piirteet, kuten kesto. Näitä ei mitata desibeleissä.


– Balansoimaton ääniyhteys on ulkoisille häiriöille herkempi kuin vastaava balansoitu yhteys. KYLLÄ.

Balansoidussa ääniyhteydessä äänilaitteet on liitetty yhteen tasapainotetuilla linjoilla.  Siinä käytetään yleensä kolmenapaisia liittimiä, kuten XRL. Balansoidussa ääniyhteydessä termi tulee tavasta yhdistää jokainen lanka samanlaisiin tulo- ja lähtöimpedansseihin (virtapiirin vaihtovirralle aiheuttama vastus). Molempiin lankoihin siten kohdistuu samanarvoinen häiriöääni ja vahvistin torjuu molemmat häiriöäänet.



– Mikäli valkoista seinää valaistaan yhtä aikaa punaisella ja vihreällä valolla, seinä näyttää keltaiselta. KYLLÄ.


Additiivisessa värinmuodostuksessa – värien sekoitustapa televisiossa yms. – päävärit ovat valovärejä, joita ei saada aikaan muiden värivalojen sekoituksina. Kun näitä RGB-värejä eli punaista, vihreää ja sinistä sekoitetaan valoina keskenään, valoisuuden eli luminanssin määrä lisääntyy. Näin ei tapahdu väriaineita sekoitettaessa. Ihmisen värien näkemisen mekanismi perustuu juuri additiiviseen värinmuodostukseen. Aivomme tulkitsevat niin värivaloilla kuin millä tavalla tahansa syntyneitä näkökuvan väriärsykkeitä vain ja ainoastaan näkökohteesta saapuvan valoenergian aiheuttamien hermoärsykkeiden keskinäisinä RGB-suhteina. Joten, kun punaista ja vihreää heijastaa seinälle yhtä aikaa samaan kohtaan, seinä näyttää keltaiselta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti